DECEMBRSKI POPUST!

Kaj bomo pekli?

Prihaja čas, ko bo zadišalo po dišečih speculaas piškotih!

Speculaas na Nizozemskem, belgijski spéculoos, Spekulatius v Nemčiji - pod temi imeni se skrivajo okusni piškoti, narejeni iz več različnih receptov in mešanic začimb.

Obstaja več različnih teorij izvora speculaas piškotov: ena pravi, da izhaja iz latinske besede Speculum, kar pomeni zrcalo in se nanaša na pripravo, kjer testo oblikujemo v reliefno oblikovan lesen model različnih vzorcev oz. dobimo zrcalno sliko.
Druga teorija pravi, da izhaja iz latinske besede speculator, "tisti, ki vse vidi" in bi se lahko nanašala na Sv. Miklavža ali škofa.  

Pred peko testo vtisnemo v leseni model oziroma želeni motiv. Po tradiciji motivi predstavljajo zgodbo sv. Miklavža. 
Zgodba se lahko razlaga različno, odvisno od vrstnega reda postavitev motivov oz. podob.
Prav tako lahko primerno današnjemu času vidimo sodobne belgijske, nizozemske in nemške motive kot so ladje, kmečke hiše, mlin na veter in motivi iz narave. 

 

  • Priprava mešanice začimb:                                       
  • 2 čajni žlički mletega cimeta
  • 1/2 čajne žličke ****
  • 1/3 čajne žličke ****
  • 1/5 čajne žličke ****
  • 1/5 čajne žličke ****
  • 1/5 čajne žličke ****
  • 1/5 čajne žličke ****
  • ščepec belega popra

 

Priprava mešanice začimb:                                       

2 čajni žlički mletega cimeta

1/2 čajne žličke ****

1/3 čajne žličke ****

1/5 čajne žličke mletega ****

1/5 čajne žličke ****

1/5 čajne žličke mletega ****

1/5 čajne žličke mletih ****

ščepec belega popra

 

Nasvet: po okusu si lahko sami pripravite lastno mešanico začimb! 

 

Recept:
250 gr pšenične moke
100 gr masla
125 gr rjavega sladkorja
ščepec soli
limonina lupina
2 žlici mleka
15 gr mešanice začimb

 

Priprava:
Vse sestavine dobro pregnetemo v voljno testo, ki ga na hladnem pustimo počivati vsaj 3 ure, 
da se razvijejo arome začimbne mešanice. 
Pomokamo model in vtisnemo testo, z ostrim predmetom odstranimo višek testa. Z rahlim tleskom ob delovno površino piškoti padejo iz modela.
Pečico ogrejemo na 175° C in pečemo približno 15 do 20 minut (odvisno od pečice) oz. pazimo, da piškoti ne postanejo preveč rjavi.

Okusne, rahlo pekoče spekulas piškote postrežemo h kavi ali kapučinu in pustimo, da prijatelji, znanci, družina uživajo ob okusu teh edinstvenih piškotov.


Če jih želite okusiti še vi in iščete lesene, ročno izdelane in izrezljane modele spekulas piškotov, jih boste našli v naši spletni trgovini www.vsezapeko.si

Vezani artikli